Tak for sangen
En syndsbekendelse af Børge Børgesen

tilbage

 


"Børge Børgesen", siger du, "Børge Børgesen er sgu da ikke en rigtig person. Det er ham, der kommenterer sin samtid i tv i Politikens tegneserie Strid". Og det er fuldstændig korrekt, for denne artikel er selvfølgelig skrevet anonymt. Jeg har bestemt ikke tænkt mig at lægge navn til historien om hvordan jeg tog mere end 1.500 filer ned via Napster, når det korte af det lange er, at det er ulovligt at kopiere digitalt. Det er kriminelt, og dette er bekendelsen af mine strafbare handlinger.

Tak til skræmmekampagnen
Langt større nosser har Jakob Martin Strids kolleger på Politiken, som i torsdagens avis frejdigt fortalte om hvor mange Napsterfiler der ligger på deres harddisk. Beklager; så åben har jeg ikke tænkt mig at være. Efter den lange tv-kampagne, som KODA, Gramex, IFPI og gud ved hvem ellers satte i gang for et års tid siden, hvor mere eller mindre perfide trusler blev sendt afsted mod folk der henter digital musik, så skal jeg ikke begynde at stå frem med navn.

Kampagnen havde den effekt, at man blev lidt paranoid over for pladebranchens og rettighedshavernes advokater. Men den havde også en anden og meget mere positiv virkning, i hvert fald over for mig personligt. Jeg havde end ikke tænkt over muligheden for at hente musik fra internettet og at brænde det bedste af den på cd'er, og endnu mindre på at overveje hvor let det faktisk kunne være. Tusind tak for at få sparket mig i gang!

Pladeselskabernes kampagne satte virkelig fantasien i sving, og en gang sidste efterår installerede jeg så Napster på forældrenes computer. De havde lige fået ADSL, 512 kbit downstream, og det var en drøm at se sangene flyde ind efter de få startvanskeligheder der var. Nemlig det der med, at man lige skulle vænne sig til at alt under kabelmodems er skod at hente filer ned fra. Det fandt man hurtigt ud af. Næsten lige så hurtigt glemte man idéen om grådighed, og begyndte at sætte seks-syv udgaver af samme fil i gang samtidig, for så at lade dem løbe om kap i nogle sekunder og siden stoppe alle undtagen den hurtigste.

En global lyttepost
Første downloadede sang var Sugababes' fantastiske 'Overload', og på to minutter var den klar til at spille. Det var en nærmest religiøs oplevelse. Jeg tog et kig på tidens aktuelle engelske hitliste, og inden længe havde jeg hentet de sange jeg kunne lide, og et par stykker af dem jeg kunne gå hen og blive interesseret i. Der var forskellige konklusioner, nemlig at Destiny's Child havde lavet suveræne hits, men også kedelige, og derfor ikke virkede som om de værd at købe et album med, og så at anti-Napster- forkæmperen Eminems 'Stan' var så genial, at jeg næste dag måtte køre forbi Guf på Nørrebrogade inden kampen i Parken, da det er den eneste ordentlige pladebutik i København som har åbent om søndagen.

Godt set Eminem, du er virkelig oppe på beatet. Det jeg gjorde med Eminems plade var at benytte mig af en verdensomspændende lyttepost. I stedet for at gå ned til min lokale pladepusher tog jeg mig den frihed at tage en digital udgave ned af hans sang, som jeg kunne spille på computerens crappy små højttalere. Og vel at mærke den rigtige sang, ikke den skamklippede udgave uden bandeord, som MTV kunne vise. Jeg er komplet ligeglad med at det er ulovligt at skaffe mig sådan en digital kopi, fordi for mig er det ikke en skid anderledes end hvis jeg havde siddet ved radioen og optaget hans sang. Og tro mig, hvis den havde været noget lort havde jeg ikke gidet købe den. Og på den måde har Eminem ikke tabt en krone på at jeg har hentet hans musik - til gengæld, hvis musikken havde suttet røv og jeg alligevel havde købt pladen, så havde jeg tabt 140,- på det. Hvorfor skulle det være mere rimeligt?

Barn i en slikbutik
Snart var jeg for alvor i gang, for nu var der noget fortid, der skulle indhentes. Der gik ikke længe før man kunne indse hvilket slaraffenland der var tale om her. Alle de ting, man troede aldrig at skulle høre igen, var der. Alle gamle maxier fra de bands fra firserne, der satte deres præg på ens musikalske opvækst. New Orders 'Temptation', der var blevet remixet til det værre på deres 'Substance'-opsamling? Originalen var der. Pet Shop Boys' 'West End Girls', der kom første gang i 1985 og floppede stort? Den var der også, den ekstremt sjældne original. Og den pragtfulde krydsning af de to, Pet Shop Boys-remixet af New Orders 'True Faith', som kun kunne fås på vinyl dengang i 1987, og som jeg ikke kan spille mere fordi den er hærget og min pladespiller ikke virker mere? Selvfølgelig var den der også. Det tog flere timer at finde en udgave, der ikke manglede de sidste to sekunder (et sædvanligt Napsterproblem), men også det lykkedes.

Det var den perfekte måde at finde b-sider og ting der forlængst var udgået. Og det var selvfølgelig også en måde, hvorved man kunne skaffe gratis udgaver af hele plader; plader der lige så nemt kunne skaffes i pladebutikker. Ingen respekt for det, og det kan jeg sagtens forstå hvis de musikere, der er imod Napster, ikke kan acceptere. Men det er heller ikke måden at bruge Napster på. Det er imod hele ånden i Napster. Og når det så er sagt, så er der ingen af de Napster-brugende venner jeg har (og der er en god del) som har brugt Napster til at tage gangbare cd'er ned nummer for nummer for at brænde dem på en blank disk.

Ikke at jeg ikke har brændt hele plader, slet ikke. Men jeg kan ikke forestille mig at nogen KODA- advokat kan få ondt i røven af at jeg f.eks. fandt alle numrene fra The Gun Clubs 'Miami' og lagde dem i den rigtige rækkefølge på en cd. Den plade var der nøjagtig to måder at få fat på. Den ene var at rejse i en tidsmaskine tilbage til USA i 1989 og købe den dér, inden den udgik. Den anden var at hente den fra Napster, sang for sang. Saint Etiennes 'Continental' er nemmere at få fat på, men så længe man kan gå ind i en af byens største pladeforretninger på Strøget, og de ikke gider tage en plade hjem som er udkommet i Danmark, så er odds for at nogen gider tage et eksemplar hjem af en plade som kun er udkommet i Japan... ikke gode. Og jeg gider ikke tage til Osaka og hente den der. Beklager, KODA-folk.

Rollo & King-fri zone
Nu var det jo ikke kun gamle og udgåede ting, jeg tog ned. Jeg skaffede mig også i stor stil musik med nye bands, bands som jeg aldrig havde hørt om før, men læst om i presse og på internet. Også her har jeg en imponerende mangel på dårlig samvittighed. Hvis musikken har været god, så har jeg købt pladerne. Hvis den har været elendig, eller bare la-la, så har jeg ladet være. 140 kroner er for meget til at jeg gider købe noget halvfærdigt eller tyndt. Men hvordan det skal ske nu ved jeg ikke. Jeg bor i Danmark, for helvede. I radioen kører der Strax og Katapult, og de spiller væg-til-væg klæg R&B (dårlig R&B, ikke den gode som selvfølgelig findes) og vammel teenagepop. De spiller Erann Drori og Rollo & King, og det er til at kaste op over.

Napster var Rollo & King-fri zone for alle der ville have det sådan. Det var muligheden for at udvide sin horisont, og høre mere af verden end hvad der rykker her i vores ynkelige lille andedam - enhver der så Danish Music Awards forleden må have kunnet indse hvor tragisk en tilstand vores nationale musik- branche er i, når folk som Brødrene Olsen kan blive hyldet for en sang fra Grand Prix, som altid har stået for lortemusik, og hvor Zididada kan vinde årets radiohit. Jeg vil ikke høre Zididada, og jeg vil ikke høre radio hvis jeg kan risikere at høre dem. Jeg vil høre spændende, ny og gammel musik fra resten af verden, men hvis jeg f.eks. vil høre Starsailor, Arab Strap, Calexico eller Gorillaz, hvad er så chancerne for at Henrik Poulsen og hans spejlblanke sidemand spiller det i Katapult? De er 0%.

Til gengæld kunne jeg høre dem på Napster, men det er formentlig slut nu. Gudskelov for butikker som Guf og Baden Baden, som henter den gode musik hjem, og som jeg med glæde lægger mine penge hos. Havde jeg chancen, så ville jeg bruge flere, men nu må vi se hvor jeg fremover skal høre musikken. Indtil en mulighed som Bearshare kommer til at virke meget bedre, så takker jeg de højere magter for BBC Radio One, der stadig er på kabelnettet. Men om få måneder er den sikkert fjernet til gengæld for en kanal, der sender det samme overgearede glatnakkelort som alle de andre.

Den brede horisont
Som nævnt er det blevet til mere end 1.500 filer gennem de par måneder hvor muligheden stod åben. Jeg tog gamle kultfilmtemaer, stumper fra film og tv-udsendelser. Jeg tog syret reggae og dub ned. Jeg tog Northern Soul, de der gamle soulsange som der blev danset til i de nordengelske klubber engang. Jeg hentede masser af det gamle Detroit-techno med Derrick May og Juan Atkins, som nærmest har lagt grunden til al dansemusik der laves i dag. Jeg downloadede alle de gamle Pet Shop Boys-maxier jeg ikke i forvejen havde købt, eller kun havde på vinyl. Jeg snuppede Morrissey, der sang Bowies 'Drive-in Saturday' live. Jeg gaflede Suede, der spillede Sex Pistols' 'Bodies' live på Roskilde 1999. Jeg neglede såmænd Radiohead, der spillede Glen Campbells 'Rhinestone Cowboy'.

Jeg tog opslagsværker om rock, soul og pop i brug. Alt hvad jeg kunne finde, der lød interessant, blev skrevet ned og siden downloadet. Hvorfor spare på pladsen? Der kan være næsten 200 mp3-filer på en cd til seks kroner. Stadig har jeg kun hørt halvdelen af det. Jeg har punksingler i massevis nu, jeg har gamle sange fra 50'erne og 60'erne, jeg har originalerne af de sange jeg bedst kender i inferiøre nye versioner, jeg har skrabet alle de sange sammen som folk som Saint Etienne og Tindersticks har lavet på b-sider og på plader som ikke er kommet på vores kontinent, og da slet ikke i vores hovedstad.

Napster er det bedste, der er sket for min musikinteresse nogensinde. Mulige andre, lige så vigtige begivenheder er at begynde at læse New Musical Express i 1987, britpoppens gennembrud i 1994 og Manchesterscenen i 1989, og da jeg første gang hørte David Bowie som en lille dreng engang i begyndelsen af 80'erne. Men min horisont er aldrig nogensinde på en gang blevet udvidet i den grad som den er i de sidste fire-fem måneder.

Manics er hyklere helt igennem
Et sted måtte det desværre ende, og mens jeg i virkeligheden ikke kan brokke mig over at være kylet af Napster for at tage mp3-filer med copyright ned, så er jeg dybt skuffet over de folk, hvis direkte ansvar det er. En dag forsøgte jeg at logge på, og fik at vide at min adgang var spærret. Jeg blev ledt videre til en side, der fortalte at spærringen hang sammen med at jeg havde taget sange ned med Manic Street Preachers fra deres nye album 'Know Your Enemy'. En titel, der er svær at tage alvorligt fra et band, der ser ud til at have besluttet sig for at deres fjender er deres egne fans.

Jeg mener, hvis man havde taget sange ned med verdens største Brian-rockband Metallica, så havde det ikke været overraskende hvis den umådeligt usympatiske Lars Ulrich var kommet midt om natten for at konfiskere ens harddisk. Det har han aldrig lagt skjul på, at han kunne finde på. Men med et band som Manic Street Preachers chokerer det mig alligevel, at de vil bedrive heksejagt på deres egne fans. Hvorfor tror de, at folk tager sangene ned? Det er fordi de er fans af bandet, og fordi de ikke kan vente til pladen kommer, hvis de kan lytte til sangene med det samme. Det var i hvert fald min grund til at hente deres to singler 'So Why So Sad' og 'Found That Soul'. Jeg har alle deres fem plader, og ville naturligvis høre om deres nye sange var lige så gode. Troede de, at jeg ville brænde dem på cd og sælge dem på gadehjørnet?

Manic Street Preachers har slået sig op på at være socialister og netop besøgt Cuba, hvor de har spillet en koncert under kæmpestor mediebevågenhed, hvor de mødte og fik lov til at glorificere Cubas diktator Fidel Castro. Åbenbart er socialistiske idealer vigtige, hvis de kan skaffe bandet god PR fra de inviterede journalister, der får en dejlig tur til Caraibien på en kold tid af året.

Forbandede hyklere
I andre tilfælde har bandet i hvert fald nu bevist, at de har noget sværere ved at dele. Mest komisk demonstreret ved deres absurde opførsel på Glastonburyfestivalen for et par år siden, hvor de nægtede andre adgang til deres 'private' toiletter (Se historien her). Men deres hæmningsløse hykleri har nu fået en skrue i vejret med frontalangrebet på deres egne fans. Det er beviset, en gang for alle, på at man ikke skal dyrke idoler, for de kan så let vise sig at være nogle røvhuller.

I NME hævdede Manic Street Preachers for nyligt, at der kun var dem selv tilbage, efter at Rage Against the Machine var opløst, som virkelig var politiske og havde principper. Gæt igen. Her kan man se et punkt, hvor de to bands i hvert fald var forskellige. Rage tog aldrig deres fans i røven ligesom Manics har gjort.

Manics har, ti år efter at de begyndte som punks med anarkistisk sindelag, solgt 100% ud. De sutter nu så meget Sony-pik, at deres kæber må være gigtplagede. De er grådige, fedladne, musikalsk dovne og lyrisk banale. De udsendte to singler i England på samme dag, og planen var selvfølgelig at få få deres trofaste fans til købe dem begge. Hvor meget ville Manic Street Preachers, anno 1991, have hadet den idé? Ikke så lidt. De havde lagt begge sangene på én EP.

Og når det så viser sig, at de ikke engang er særlig gode, ja, faktisk er den ene, 'SoWhy So Sad', så dårlig at den kunne have været af Oasis, så er det ekstra ærgerligt at blive smidt af Napster for at tage det lort ned. Havde det så bare været noget godt, man blev straffet for. Sangene havde jeg såmænd slettet, længe før beskeden kom om at jeg var smidt ud. Og en ting er sikker - jeg køber ikke deres plade. Ikke så meget fordi jeg synes de er nogle røvhuller, men fordi deres musik efterhånden er så elendig.

Ironisk nok lod de sig interviewe på Cuba, hvor trommeslager Sean Moore fortalte, at han selv havde prøvet at tage deres sange ned fra Napster for at høre hvordan det lød og se hvordan det virkede. Han sagde, at han var rystet over den dårlige lydkvalitet. Hvilket gør, at bandets argumenter for at få deres fans straffet er lige så tynde, som deres maver er blevet fede med årene. Og endnu tyndere er Nicky Wires påstand om, at Napster er et grådigt multinationalt firma og "lige så onde som Coca-Cola" (se mere her). Så vidt jeg har forstået er Napster ikke involveret i børnearbejde, storforurening, våbensalg eller regnskovsødelæggelse ligesom andre multinationale firmaer man kunne nævne. Men på den anden side, kunne man vente en mere intelligent udtalelse fra en mand, der engang erklærede, at han håbede Michael Stipe fra R.E.M. ville dø af AIDS? Næppe.

Det har været fantastisk
For mit eget vedkommende er der ingen tvivl, Napster har været en åbenbaring. I en tid hvor der stort set intet udkommer, der er værd at lytte til, har det været pragtfuldt at kunne opdage nye, fascinerende ting hver dag. Næsten hver eneste fil, der er taget ned gennem de seneste måneder, har været så fantastisk, at den har fået mig til at hoppe rundt i stuen i popekstase.

Og her ender så min bekendelse. Der er ingen dårlig samvittighed, ikke en gnist, og jeg ville gøre det igen. Jeg har ikke tjent en krone på at hente musik, jeg har til gengæld brugt penge i pladebutikkerne på at købe musik som jeg er blevet præsenteret for på Napster, og jeg har tænkt mig at bruge flere. Plade- selskaberne burde være lykkelige for at Shawn Fanning har opfundet et program, der midt i en mørk tid for musikken har givet folk interessen for og kærligheden til den gode musik tilbage. I stedet har de sagsøgt ham for milliarder.

Men jeg hylder ham. Den genfundne musiklidenskab kan jeg takke ham og hundredevis af gode musikere for, ikke en doven og visionsløs musikbranche. Det har været en fascinerende tur, han har budt på. Skulle det være endt nu er det en skam, men heldigvis kan man håbe, at Napster har flyttet mål- stolperne så meget, at idéen om fildeling er kommet for at blive.

Herfra bare et simpelt: Tak for sangen.

Børge Børgesen

mail