"Fem centimeter"

tilbage


»Udvisningen var jo helt hen i vejret. Det var ren chikane fra bolddrengen, som provokerede ved bare at sidde og kigge. Morten opførte sig nærmest eksemplarisk – havde det været mig, havde han nok fået et los i røven,« lød det efter kampen fra anfører Jon Dahl Tomasson.
- 24 Timer, mandag 26. marts

Oh, Danmarks anfører – hædersmanden, manden med bindet, der har æren af at lede de rødhvide drenge på banen, dette symbol på fairness i en verden hvor beskidte tricks altid har været de sydlandske, mørkhårede, oliedryppende spilleres gebét. Men samtidig en herre med pondus – og mod! – til at sætte sin berømte inderside i måsen på utidige børn, der ikke trodser alle ordrer og skynder sig ind på banen for at hente en bold til en fodboldspiller der ikke selv synes han behøver gøre det, selv om hans hold er bagud og har lidt travlt.

Yep, vi havde den store landskampaften hernede i lørdags, mens Danmarks Største Boksebegivenhed Nogensinde foregik foran ynkelige 18.000 tilskuere i en halvtom Park. Og lad det være sagt straks – det var ikke den bedste stil, Danmark viste i Madrid lørdag aften. Den som havde håndteret tingene værst på banen, Niclas Jensen, var den eneste som bagefter havde format til både at beklage dybt at han var blevet smidt ud, og at smile skævt med en ”aldrig har jeg da hørt noget så dumt, men det kan man jo ikke tillade sig at sige i tv”-mine, da han blev spurgt af TV2’s mikrofonholdende hystade om det røde kort skulle appelleres. 

Resten var pænt pinligt. Det begyndte for alvor, da Morten Olsen sørgede for at miste besindelsen igen, i en grad så dommer Busacca fra Schweiz endte med at hælde ham ud. Olsen jamrede dygtigt efter kampen, ud over de forventelige klager om hjemmedommeri og de mere overrumplende om bolddrengene, over at fjerdedommeren havde haft et horn i siden på ham, og at han blev smidt ud for at gå 5 cm uden for sin coaching zone.

Hvad man dog ikke skal høre af uimodsagt ævl, når trænere, især danske landstrænere, får præsenteret en mikrofon efter en kamp. Enhver tv-seer kunne forvisse sig løbende under kampen om at Olsens klagesang ikke holder en meter – eller fem centimeter, for den sags skyld. For det var jo tydeligvis ikke for den ene episode, han røg ud. Specielt indehavere af farve-tv – og vores her i bulen er trods alt et sådant – måtte løbende skrue ned for farven, da Olsens røde ansigtskulør truede med at spolere skærmen, jo kraftigere den blev. Kontrasten måtte i øvrigt justeres samme vej, da Olsens karamelsnørebåndsfarvede briller absolut ikke stod ret godt til hans rubinfarvede teint.

Han anførte med en vis rimelighed, at hans spanske modpart Aragones havde skabt sig lige så åndssvagt, men mens det muligvis er sandt, er den klovns adfærd for det første knap værd at efterligne, og for det andet holdt Aragones sig stadig fra at storme ind på banen og hente en bold. Det er egentlig utroligt, at man som en fordrukken fan uden skyggen af fodboldkarriere skal informere en næsten 60-årig træner med over 100 landskampe som spiller og snart lige så mange som træner, men her er det, Morten: Dommere bryder sig altså ikke om at trænere demonstrativt anfægter den måde de leder en kamp på. Og så risikerer man at ryge ud. Ikke mindst hvis man allerede inden har brokket sig højlydt ved enhver given lejlighed.

Egentlig skulle man tro, det var almen viden, og at Morten Olsen havde været i kontakt med dommere før. Men på den anden side, hvis det ovenikøbet har været en overraskelse for ham, at bolddrenge ved udekampe ikke altid ofrer liv og lemmer for at få sat spillet hurtigt i gang, så er hans erfaring måske ikke helt så imponerende som den til tider bliver gjort til.

Olsen tabte dog hverken grebet på værre eller bedre vis end endnu én, der også regnes for erfaren, nemlig kommentator Flemming Toft. Han kammede over i den mest patetiske (i ordets gamle, og så sandelig også nye betydning) svada da det endte, siden TV2’s glatnakke Thomas Kristensen frydede sig over Danmarks og Sveriges fælles kvalifikation efter 2-2-kampen i EM 2004. Man havde nok regnet med, at han ville hulke lidt, for han havde lagt i kakkelovnen med nonstop brok efter Olsens bortvisning. Men den ”Og det kan vi takke ham her for!”-tirade, der kom ved slutfløjtet, overraskede mig trods alt med sin patos.

Det ville da også være for meget, hvis TV2 i sin klæge patriotisme prøvede at kigge indad. Den ’skandaløse’ schweizer, der skulle have afgjort kampen til fordel for hjemmeholdet, havde nu engang ikke andet valg end at smide Niclas ud, da han – i en periode hvor spanierne sad på det hele, og virkelig kørte på ham – kom så sent ind og fejede Villa væk. Hvad så angik det første kort, så er det klart, at der er dommere som ikke havde givet det, og andre som måske havde, men ikke i den situation i kampens begyndelse. Men at tale om fejldom og skandale ved et frispark, hvor angriberen losses over foden ude ved sidelinien, længe efter at bolden er spillet, det er ikke udtryk for imponerende fodboldindsigt. Det kort kunne sagtens gives.

Den skandaløse dommerindsats bød i øvrigt på fire gule kort til hver side, knap udtryk for et justitsmord af den anden verden, og dette var inklusive et kort til Angulo for harmløs surhed over for en dansk spiller. Til gengæld fik spanierne nogle helt fortjente gule kort for deres aggressive og noget paniske bølge af frispark til sidst. Den samlede frisparksstatistik stod på ni begået af Spanien og syv af Danmark, så man kan heller ikke ligefrem sige at det ene hold alt fik og det andet intet. Hvis man derimod vælger blot at holde fast i at hjemmeholdet enkelte gange fik lidt ekstra, så er der sikkert noget om det. Men det er trods alt hændt før. Også for Danmark i Parken. Der er langt derfra til at dommeren tabte kampen for Danmark.

Eller endda stjal sejren, for det mest interessante postulat var ikke blot, at Danmark havde fået uafgjort hvis ikke kampen var blevet afgjort på forhånd af udvisningen. Næ, de havde såmænd vundet! Ja, selvfølgelig. Mindst med fire eller fem. Er det letkøbt? Ja, det er det da, men det er hypotetiske udlægninger af den art i det hele taget gerne. Letkøbte og for så vidt også ligegyldige, medmindre man med troværdighed kan lænke dem til rene uretfærdigheder, og det går altså ikke her – selv om TV2 gjorde hvad de kunne.

At hypotesen såmænd ikke nødvendigvis i sig selv var vanvittig, peger en del ved Spaniens spil på. De har været elendige på det seneste, med en skrækkelig gang ståfodbold under ledelse af den naragtige Aragones, hvis opførsel uden for banen er lige så pinlig som hans fodboldstil er kedelig og kujonagtig. De var absolut ikke gode mod Danmark heller, da de først havde fået The Fear – altså efter reduceringen i anden halvleg, hvor det var indlysende, at spanierne med gru indså, at de kunne komme til at nosse det her lige så grimt op som de gjorde i Stockholm, i Belfast og mod Frankrig i VM. Den afsluttende udskiftning af Villa for Angulo sagde alt – ud med den farligste angriber, og ind med et omvandrende frispark.

Men Spanien vandt, og skal man opbygge en hypotese om at Danmark ville have vundet uden udvisningen, så skal man stadig indregne deri, at hjemmeholdet allerede havde fået helt greb om kampen da det røde kort faldt, og halvlegen ud spillede fortræffeligt. Derfor er det lige arrogant nok. Og med sejren på Mallorca over Island er de forbi Danmark i tabellen.

Hvad der så virker en smule mere arrogant er den måde, det regnes for fint at Nordirland snuppede førstepladsen i puljen ved at slå Sverige. De danske landsholdsspillere var tilsyneladende glade for Nordirlands sejr. Man skulle ellers have troet, at det var bedre at have tre point op til et hold på andenpladsen, som har spillet to kampe mere, end fem point op til et hold som har spillet en enkelt mere. Nordirland virker på mig som et hold med potentiale til at blive denne puljes svar på Ukraine – et hold som Morten Olsen altid vil hævde spiller dårligere fodbold end Danmark, men som griner hele vejen til slutrunden mens DBU atter holder lang sommerferie til næste år.

Men hvis Morten Olsens førsteprioritet er atter at være puljens bedste hold, snarere end et af de to mandskaber som kommer videre, løser det jo sig selv. Jeg formoder i øvrigt i sagens natur, at Bulens befolkning ikke vil tage det ilde op at man jubler stort og længe, hvis Sverige udligner sent mod Danmark i Parken i juni efter endnu et drop af Thomas Sørensen. Det var jo så comme il faut dengang i 2004. Jeg tror endda, jeg vil lave et banner: ”2-2, AND THE PAELLA EATERS ARE THROUGH”. Det rimer oven i købet denne gang.

Hvad angår Sverige, så er det meget fristende at kæde deres nederlag til Nordirland sammen med vores egne pointtab, og med fraværet af Allbäck og Linderoth. Morsomt var det at se Allbäcks afløser i aktion for Sverige i Mackans fravær – nemlig Zlatan Ibrahimovic, der ned til sidste detalje havde bevaret sin form fra VM. Han var, med andre ord, totalt håbløs. Det sætter trods alt Ailtons noget indifferente start i relief, at bedre hold og dyrere angribere også ser dårlige ud, når Allbäck mangler.

"Are you sure that they are calling McClaren a banker?" says John Flanders. "With a 'B'?" No, John Flanders, no I'm not.
- Guardians Rob Smyth i minut-for-minut-reportagen af England-Andorra

Det kunne i alle fald være værre end det er for Sveriges Lagerbäck, der stadig er på sikker kurs mod EM, for Aragones, der vandt to i træk, og for Morten Olsen, som tilsyneladende er helt uantastelig. Bare tænk på Steve McClaren, der havde en af sine pinligste aftener nogensinde mens Sverige tabte i Belfast, og Danmark vandt en devalueret træningskamp over et tysk b-hold – et hold som landstræner Löw desperat prøvede at forklare de sportslige perspektiver i at lade spille, mens hans forbund ikke desto mindre forærede souvenirs og fribilletter til EM-kampe til alle de skuffede fremmødte, der havde håbet at se bare enkelte VM-helte fra i sommer.

I Barcelona, på det vindblæste olympiske stadion oppe på Montjuic-bjerget som vender ud til vandet, spiller Espanyol, så der er man vant til at der ikke kommer mange og støtter det elendige hjemmehold – men denne aften var det ekstremt. Med 70.000 indbyggere i Andorra (heraf er det dog kun ca. en trediedel, der er andorranske statsborgere) kunne langt de fleste have fået plads på stadion, men den ’hjemmekamp’ som miniputstaten spillede i nabolandet havde ikke mere end små 13.000 tilskuere, og størstedelen af dem var englændere.

Og du milde, hvor de lod Steve McClaren få læst og påskrevet. Der var mere end kontant afregning for de tre gyselige seneste resultater, seks målløse halvlege mod Makedonien, Kroatien og Israel, med et nederlag i Zagreb som den store katastrofe.

Ikke at det ikke på forhånd virkede dømt til at gå galt, med McClaren der fik tilnavnet Second Choice Steve efter at blive udnævnt i huj og hast da Big Phil Scolari fra Brasilien sagde nej – en fyr med ret tvivlsomme meritter som træner for middelmådige Middlesbrough, med det beklagelige citat ”I’m suspicious of that word ’Entertainment’” samt med en tendens til at passe sit job under VM som assistent for den i forvejen ikke vildt populære Sven i et par korte shorts, der ikke overlod meget til fantasien. En let latterliggjort skikkelse, med sit sælgersmil og sin lave status sikret som resultat af egentlig ikke for alvor at være ønsket af nogen.

Og da slet ikke nu, af de tilrejsende engelske fans. Under den målløse og pinlige første halvleg mod Andorra, der kun stillede med én professionel spiller – fra en lavere spansk liga – tog råbene til, jo længere minutterne trillede målløst afsted, og McClaren må da være rædselsslagen for hvordan det kommer til at lyde når England åbner Wembley med en hjemmekamp – 90.000 folk på plads, hvoraf flertallet meget udtrykkeligt vil sige deres opfattelse af hvad McClaren foretager sig når han har nogle stunder derhjemme for sig selv.

Men så på den anden side – hvad fanden venter folk? Jovist, McClaren kan ingen være tilfreds med, men er det ikke snart dæmret, at to semifinaler på over 40 år er alt England har at prale ad? For pokker, selv deres eneste titel fik de kun hevet hjem med en gigantisk dommerfejl. Kan det virkelig være så svært for englænderne at fatte, at dette er mere end rigeligt til at være et repræsentativt udsnit? De er ikke bedre. Og den såkaldt ’gyldne generation’, der lige nu skulle gøre det ud for Englands stærkeste bud på storhed i årtier, er med meget få undtagelser en flok sygeligt overbetalte dengser med kolossale attitudeproblemer og egoer i zeppelinerstørrelse, som er ude af stand til at finde bare en begyndende ydmyghed for det arbejde de foretager sig.

Så kan man sige hvad man vil om McClaren – selv dygtigere trænere end han, og dem er der masser af, ville rende panden mod en mur mod sådan en gruppe permanent overvurderede og underpræsterende spillere, hvis bekymring på vej ind i en slutrunde altid er hvem de skal slå i finalen, og som altid tumler ud senest i trediesidste runde.

Nå, men tilbage til denne sære verden, hvor en kamp mellem Horsens og København på Horsens Stadion under ombygning ikke bare er vigtigere end Spanien mod Danmark på Santiago Bernabeu, men væsentlig vigtigere. Det endda selv om vores historie mod Horsens fortæller, at kampen bliver jammerlig og en eventuel sejr kneben, for det har altid tilfældet hidtil. Nu er der igen noget på spil! Og husk så i øvrigt på Peter Ijehs mål mod netop Horsens sidste år, og prøv at huske hvornår et landsholdsmål sidst var så stor en forløsning...

En ting slog mig som sær ved de første to superligakampe. Inden denne sæson blev der indført en ny regel, ikke mindst med opbakning fra Københavns side, om at, som det hedder i DBU’s regel, der i superligaen må udtages ”indtil 7 udskiftningsspillere, hvoraf 1 er reservemålmand og 3 er spillere, som ved det seneste årskifte var under 21 år...”

Dermed skulle man tro, det var fristende at udvide sine udskiftningsmuligheder ved at fylde bænken op, men man bemærkede, at vi kun havde tre markspillere på bænken i Esbjerg, og fire i Parken senest – Thomassen, Wendt, Kvist og Brandrup. At der i øvrigt sad fire, virker en smule sært, for mens Oscar Wendt, William Kvist og Jeppe Brandrup alle er født i 1985, og derfor levede op til reglen sidste år, var de alle over 21 1. januar i år. Kvist er endda fyldt 22 i mellemtiden. Der er måske en underforstået fortolkning af DBU’s propositioner, der gør klubberne i stand til at bruge de samme spillere ud fra reglen i §22.3 i foråret, som man har gjort i efteråret, men det strider direkte mod ordlyden.

Den siger, selvfølgelig medmindre jeg som sædvanlig har overset noget med små typer nede i bunden, at man kun kan udtage spillere født i 1986 og frem på ungdomsspillermandatet. Aparte nok lever de to unge som er udtaget til kampen mod Horsens lørdag, Nikolaj Hansen og Mads Laudrup, da også op til 1986-kravet.

Hvis nu man virkelig kan bruge 1985-fødte spillere, så har København fortsat muligheden for at fylde bænken med et par ret gode ungdomsbonusspillere i form af Kvist og Wendt, samt give genvalg som reserve til Brandrup, som Ståle dog – ikke som den eneste – ikke synes at have den store fidus til, og slet ikke i forhold til de to andre.

Men hvis ikke, så skal der til at foregå nogle barske frasorteringer, når vi engang har Allbäck og Linderoth tilbage og truppen er komplet. Så er det Berglund, Hjalte, Kvist, Wendt og Thomassen, der skal slås om de tre tilgængelige pladser på bænken, og Brandrup og Bertolt kan kigge i vejviseren efter bænketjanser – de tre andre pladser kan imens besættes af Nikolaj Hansen, Lasse Qvist og en skiftende serie af ynglinge og ungseniorer, som næppe vil få meget mere end udsigt fra første række ud af udtagelsen i de fleste tilfælde.

Den regel fungerer ikke optimalt i forhold til vores trupsammensætning, i hvert fald ud fra den fortolkning af reglen jeg formoder er den rigtige – udtagelsen til Farumkampen ligner en fejl, men skulle den koste point må man da i det mindste glæde sig over at det kun er et enkelt...

Der bliver nogle gode spillere, der må gøre fyldest på andetholdet – først og fremmest håber jeg ikke, at det bliver William Kvist, men han lader desværre til at være sjettevalg på midtbanen. Til gengæld får vi forhåbentlig nogle drenge at se på banen, der ellers ikke havde fået spilletid på førsteholdet, hvis vi skulle gå hen og føre stort i enkelte kampe. Jeg mener – hvis f.eks. Mads Laudrup, der nu ligefrem er fyldt 18, alligevel skal til at sidde på bænken jævnligt i foråret, så ville det vel ikke ligefrem skade hvis han rent faktisk kom i omdrejninger på højeste niveau – og nej, VM-Cuppen var ikke højeste niveau, selv om det vist forsøgtes påstået, da den blev lanceret...

Vigtigst er det trods alt, at holdet som helhed kommer op i omdrejninger. Det må gerne ske i Horsens’ byggerod, for nu begynder det at gå stærkt, og med sejre over Horsens og Silkeborg, og så i de to kæmpematcher i Herning i ligaen og senere samme uge i pokalen, kan vi sikre os en overvældende chance for et usædvanligt behagelig sidste del af sæsonen. Jamen, så gør det dog!

-smølle

Og på jukeboxen spiller:

Ugens sange:

Sällskapet: ’Nordlicht’
Ja, egentlig kunne årstiden ikke være værre. Joakim Thåström er i storform og kreativt topgear for tiden, og her kun godt et år efter hans afdæmpede Skebokvarnsv. 209 er der en ny plade ude, hvor han under navnet Sällskapet tager en rejse gennem Europa med nogle af sine faste makkere. Det er i modsætning til senest elektronisk, men den mørke stemning er den samme, og reelt passer pladen slet ikke til spirende vår og skarp sol, men derimod enten til knitrende kolde vintre eller bagende hede sommernætter, hvor det er næsten uudholdeligt at være såvel inde som ude. Første single er en byhyldest i samme klasse som ’Sönder Boulevard’s smukke ord om København senest. Denne gang er vi i St. Pauli i Hamburg på hans foretrukne nedslidte Kneipe, Nordlicht, der ligger nede bag Reeperbahn – der er instruks i sidste vers om hvordan man kommer dertil.

moi Caprice: ’The Town and the City’
Så er moi Caprice mere tunet til årstiden – jeg har svært ved at finde meget bedre musik til at lytte til, mens man bevæger sig rundt i Københavns pludselig sollune men stadig frisk blæsende gader, end deres helt forrygende tredie album The Art of Kissing Properly. Ikke nok med at Michael Møller er en herlig sanger, og at de kombinerer Smithsk indievemod med glasklare melodier som Pet Shop Boys disse dage ikke bare ville være tilfredse med, men ligefrem stolte af, men de er endda nogle af de meget få danskere man kan have til at synge på engelsk uden at det bliver pinligt overhovedet. Hørte jeg nogen nede ved at bord nævne Gangways navn? Det var faktisk de samme ting der var så prisværdige ved netop Gangway for 15-20 år siden. Så håber jeg i øvrigt blot, vejret holder indtil moi Caprice spiller på Plænen i Tivoli her den 20. april.

Ugens albums:

Jens Unmack: Aftenland Express
Den gamle sandhed om at plader man skal arbejde lidt med også er dem som giver størst belønning til sidst, ser i høj grad ud til at holde stil med Jens Unmacks anden soloplade, der kom her i mandags. For mens det ikke er en utilgængelig plade på nogen måde – han er ikke begyndt at spille mathcore, eller noget! – så er det en stor mundfuld med 17 sange, og ikke en overordnet samlet tanke om en samlende lyd, sådan som man fandt det på solodebuten fra forrige år, der var – og lød som – en samling musikere der, begejstret over egne evner og sangenes kvalitet gik ind og hurtigt hamrede en stribe sange ud.

Her er flere sange der stikker ud til højre og venstre, men det sære er, at deriblandt er der et par stykker som lige med det samme fungerer. Ikke mindst ’Louise siger’, med et småsvimmelt arrangement der lyder som om der er gjort ting i studiet ved et Casiokeyboard som ikke burde kunne lade sig gøre, samt den underlige og spøgelsesagtige ’Ensomt tog’, en ekkobelagt udgave af et gammelt Johnny Burnette-nummer, hvis melodica og sære gisp får én til at tro at Elvis Presleys direkte paranormale udgave af ’Blue Moon’ må have været i baghovedet.

På den anden side er der direkte sange som ’Showtime’, ’København i dine øjne’, og ikke mindst den helt igennem sentimentale og dejlige ’Hele vejen til Mandalay’ og den pænt hitlignende ’Aftenland’, der også slår til straks med mere konventionelle midler. Det er allerede en voldsomt god plade, men om en måned tror jeg jeg er endnu mere begejstret. Man bliver ved med at finde sange rundt om, som man ikke havde bemærket før – som at finde pengesedler i sin sofa som man ikke var klar over at man havde tabt. Og så er den i øvrigt, til glæde når man syntes Love Shop til sidst var stivnet i en stil, dybt opfindsomt produceret af den tilsyneladende grænseløst dygtige Nikolaj Nørlund. Jeg sagde jo, han var god, ikke?

LCD Soundsystem: Sound of Silver
Så til udlandet til en plade som allerede ved første lyt fik mig til at falde på halen – James Murphy er hoppet fra debutens halvt strålende og halvt overflødige orgie af alt for mange numre til et album som hele vejen bobler af den perfekte blanding af originalitet og lån, med mandens eget vid ovenpå. Han tager helt enkelt skarp ny teknologisk lyd og, som et barn i en slikbutik, blander det med alt hvad han holder af fra de seneste 40 år. Og når man har en strålende smag og derfor låner fra Kraftwerk, Bowie, Talking Heads, Suicide, The Fall, Modern Lovers og 34 andre, så går det aldrig helt galt. Hvad man hører i første single, ’North American Scum’, hvor han med sin bedste Jonathan Richman-snøvlen tackler forholdet mellem amerikanere som ham selv og Europa, hvor ”the buildings are old and you might have lots of mimes” – og hvor folk p.t. hader folk som ham, fordi han er det der nævnes i titlen. Det er morsomt, det er skarpt, men først og fremmest øger det trangen til bevægelse gevaldigt.