UGENS RÆB
- Dæk, Holmstrøm, dæk!

Stamværtshuset | På Huset | Uge 5

Kære læser, du har måske bemærket at der er noget her bag ved baren i aften. Selvom det hidtil har forholdt sig i nærmest meditativ ro. Ja, du har ret, det er en halvsnusket bastard, en kejtet udgave af hvad nogen kalder "menneskets bedste ven". Men bare rolig, han bider sjældent. Som regel foretrækker han den henslængte magelighed her bag disken og vælger at iagttage verden omkring med en egen passiv tænksomhed. Han kan måske driste sig til at løfte hovedet og vippe lidt med ørerne, lige dreje på korpuset, inden hovedet atter falder tungt ned over poterne. I en salig hvile. Sådan foretrækker han nemlig at tilbringe aftenen. Jeg må dog alligevel advare: jeg sagde før, at han bider sjældent. Og han er bestemt en fredsommelig fyr langt hen ad vejen, men jeg har allerede registreret, at der er noget han ikke kan fordrage. Noget som virkelig kan få ham til fare på benene med rejste børster som stod han konfronteret med en af de langskæggede hankatte fra gården ude bagved. Det er tågehornene! Ja, du hørte rigtigt, kære læser, tågehornene! 

Men måske skal jeg begynde med begyndelsen. Det hører sig ligesom til, ikke sandt. Man begynder dér hvor sagerne nu engang begynder, og her forleden aften var jeg på vej over gården ude bagved. Som normalt efter lukketid bugserede jeg et par tomme kasser over til depotet. Pludselig stod han der så bare, en bulldog-lignende fyr savlet frem af nattemørket, og gloede på mig med et par bønfaldende sorte øjne. Et gadekryds, mildt sagt, med underligt skæve ben og en flad snude og så disse våde øjne, der gjorde sit yderste for at understrege betydningen af en herreløs størrelse. Han vraltede så stædigt i mine hæle, som jeg fortsatte at læsse kasser og tømte ankre over. Og da jeg ville låse døren for natten, blev han bare stående og stirrede intenst på mig med hovedet på skrå, som ville han påpege at han og jeg, ja, vi to forstod sgu nok hvad det handlede om. Jeg ved egentlig ikke hvorfor, at jeg allerede på det tidspunkt døbte ham Holmstrøm, sandt at sige var det nok i mangel af bedre. Sådan blev det i hvert fald bare.

Nuvel, tænkte jeg så, det er vel ingen skade til. En smule gensidig sympati bør ikke forklejnes og det er alligevel min uge den her, de andre bartendere behøver ikke at vide dette her. Og tro mig, kære læser, et sådant par våde hundeøjne kan være svære at stå for. Så jeg lukkede ham indenfor, altså Holmstrøm, smed aftenens sandwich-levninger på en tallerken, gav kræet de obligatoriske klap, og tilbød ham husly natten over i værtshuset. Kræet har siden virket så veltilfreds med tilstandene herinde at jeg simpelthen ikke har nænnet at jage ham ud igen. I virkeligheden er han heller ikke særlig fordringsfuld, blot man husker at åbne ud til gården et par gange i løbet aftenen, så han kan luske ud og ordne sine sager. Sådan vil han nemlig bare have det. 

Men der er så lige det med tågehornene! Han kan simpelthen ikke fordrage dem, han ryger direkte i flæsket på dem. Det skete her i eftermiddags. Jeg havde lige åbnet biksen og en af de første kunder var en velklædt brandert, som jeg ikke har bemærket herinde før. Men jeg havde hørt ham, gik det straks op for mig. For han brægede så gennemtrængende, at nikotinen næsten skrallede af væggene. 

Åh jo, jeg genkendte stemmen, har hørt den adskillige aftener på vagten på det seneste, og har alligevel aldrig helt formået at lokalisere den i den almindelige løssluppenhed der indtræder sidst på aftenen. Og nu stod han der, og der var intet at tage fejl af. Jamen, du kender sikkert typen, kære læser. Der var knapt gået to minutter før han havde gentaget sig selv de første 100 gange, i et så infernalsk toneleje, at jeg desperat måtte klamre mig til et flere dage gammelt Ekstra Bladet, for i det mindste at bibeholde en smule selvbeherskelse. Men min nye ven her under disken udviste ikke samme selvkontrol. Gentagelse nummer 101 fik ham til fare rundt om baren, med blottede hjørnetænder og poter der slog smut over gulvet. Han smækkede kæberne om tågehornets ankel med en sådan kraft at tågehornets toneleje blev til et direkte atonalt hyl.

"Dæk, Holmstrøm, dæk for fanden!", råbte jeg forgæves og alt for sent. Tågehornet var allerede forsvundet ud igen, humpende og råbende alverdens forbandelser over mig og mine nærmeste. Holmstrøm stod tilbage midt mellem døren og bardisken og betragtede mig indgående, med tungen hængende halvt over gulvbrædderne. Og så var de der igen, de våde øjne. Jeg nænnede det ikke, kære læser, jeg tilstår, jeg nænnede ikke at fortælle ham at vi formodentlig havde mistet en kunde nu og det var hans skyld. Jeg piftede blot sagte, slog ud med armene, og afventede at han luskede tilbage her bag disken. Jamen, kære læser, jeg gav endog ham et godmodigt klap eller to. Sådan var det bare. På bunden forstod jeg ham jo ganske udemærket, og principielt er det da en ærlig sag ikke at kunne fordrage tågehorn. Vi er simpelthen et par stykker, der har det på den måde. Jeg har det sådan, du har det måske også sådan, og det har Holmstrøm altså også.

Så nu ligger han her bag disken, på denne aften. Med den rene fordragelighed som sit primære kødben, og vi kan fortsætte til det som det virkelig tæller her i livet. Nemlig fodbold. Og det hele begyndte i lørdags med årets første træningskamp. En behagelig ekspeditionssag mod Brønshøj på kunststoffet ude på Peter Bangs Vej. I et skønt vintervejr. Jeg var derude og det var du formodentlig også, og vi kunne se en vinterkåd Thomas Thorninger demonstrere, hvorfor han ikke bør forlade København lige med det samme. Det gør han så heller ikke, hans kontrakt blev forlænget med et ½ år her i ugens løb efter hans eget ønske. Foreløbig fryd og gammen over hele linien. 

Hvad man også så ude på Peter Bangs Vej, var en nærmest uigenkendelig Roy Hogdson. Normalt spotter man ham straks, i den ulastelige beigefarvede cottoncoat, men i lørdags gik der lang tid før jeg opdagede ham. Fra modsatte sidelinie. Simpelthen fordi han lignede en pensioneret schweizisk alpinist på vej til sit otium af after-skiing. Tophue og sort dynejakke er ikke sådan som vi har lært at indfange Roy i landskabet. Men han var selvfølgelig derude, og stod roligt som en dybfrossen snemand det meste af kampen, eneste registrerbare sindsbevægelse var vist da en Brønshøj-spiller tacklede voldsomt bagfra på en af vores spillere, som jeg mener var Piotr Haren. Ellers var det Roy Køligkarl over hele sidelinien. Og i virkeligheden er der intet ekstraordinært i dette. Men når jeg alligevel dvæler lidt ved Roy, er det fordi der inden for den sidste uge er kommet to længere interviews med netop ham. 

Et i fanklubbens "Brølet" og et i Tipsbladet. Læser man dem i forlængelse af hinanden kan de virke som diamentrale modsætninger, den depressive Roy kontra den optimistiske Roy, eller nærmere den spaltede Roy, men dette bliver i højeste grad en sandhed med modifikationer. Dels er der adskillige måneder mellem de to interviews, og dels er der ganske stor forskel i intimiteten af dem. 

Interviewet til Brølet er lavet i direkte forlængelse af sæsonafslutningen i efteråret, og Roy kommenterer meget direkte på spørgsmål omkring hvordan han betragter efteråret og ikke mindst hvordan vi fans har modtaget visse spillere. Han siger åbenhjertigt, at han ikke er begejstret ved vores behandling af hverken Løns eller Simpson. Begge dele har gjort ham deprimeret, og Simpson beskriver han direkte som ødelagt af vores behandling.
"Vi købte en spiller, som kunne have hjulpet os til at vinde ligaen, men den spiller vil finde det meget svært at spille en rolle fremover, for fansene har korsfæstet ham."

Interviewet til Tipsbladet er af ganske dugfrisk dato. Altså lavet kort før træningskampen i lørdags. På forsiden er det blæst op til "Jeg vil gøre FCK til et storhold" og selve indholdet fortsætter i optimistiske vendinger og forventninger ind for foråret og videre endda. Vi er langt over hans seneste klub, Grasshoppers, og deres ambitionsmæssige niveau. Og om Simpson siger han her:
"Der er noget Michael Manniche eller Peter Møller over ham. Han er måske ikke en spiller, der virker så attraktiv på publikum, men jeg tror at han bliver værdifuld for os."

Lad os dvæle en smule her med Simpson-citaterne som udgangspunkt. For jeg ser dem faktisk ikke som modsætninger. Jeg ser dem derimod som udtalt til to forskellige publikummer med forskellige præference-rammer. Når Roy udtaler sig til Brølet, ved han udemærket at han taler til dig og mig. Primært. Det er os det handler om, os fans, os der er tæt på, og os der kan gøre en virkelig forskel hvis vi vil. Når han udtaler sig til Tipsbladet, ved han også godt, at han udtaler sig til et landsdækkende medie, til den danske fodboldbefolkning generelt. 

For at skære det helt ud i pap kan man også sige:
1) Brølet og os fans: Tag jer sammen, venner, det er sgu ikke godt nok!
2) Tipsbladet og Danmark generelt: I bliver nødt til at regne med os!

Derfor ser jeg egentlig heller ingen modsætning, men i virkeligheden kun en logisk sondering mellem efterrationaliserende peptalk og almindelig journalistisk præ-sæson smalltalk. Lad os derfor lytte lidt og være vores ansvar bevidst, når foråret om et par måneder ringer ind. Vi har vores ansvar at leve op til på tribunerne, og vi kan bestemt gøre det bedre end i efteråret. Alle betragtet. Spillerne på banen, og os på tribunerne. I virkeligheden har vi ikke så meget at lade hinanden høre for.

Der er hele tiden en masse forventninger og vi går nærmest i hysterisk selvsving, hvis tingene ikke lige flasker sig i vores hoveder, og vi glemmer måske også ind i mellem også at være taknemmelig for det vi faktisk opnår - eller rettere holdet opnår. Der står faktisk ingen steder skrevet, at vi skal have succes. Det er ingen folketingsbeslutning, og slet ingen naturlov. Det eksisterer ikke andre steder end i vores egne hoveder. Således ender vi også nemt med at vende tilbage ved tågehornene, vi kommer lidt for ofte til at gentage os selv på et lidt for løst grundlag. Vi er hurtige til at galpe op over den mindste modgang, samtidig kan vi blive nærmest tavse som graven ved lidt medgang, hvis vi da ikke ender i rent hovmod eller blot med at fokusere på helt andre ting end selve fodbolden. For der må så være noget andet galt. For noget galt skal der være, det har vi efterhånden vænnet os til. Det er temmelig FCKøbenhavnsk!

Bør det altid være sådan? Tja, læser man på fanklubbens debatforum, Sidelinien, så forholder det sig altid sådan. Der er noget galt, om ikke andet har klubben ikke indkøbt den og den, hvilket må være direkte skæbnesvangert! Uanset om pågældende navn er glemt to dage efter. 

For et par år siden blev steder som Sidelinien, og for den sags skyld Brøndby Supports ditto Sydsiden Online, kaldt elektroniske lokumsvægge. I en større artikel i Politiken. Dengang var anledningen Brian Laudrup og den påståede tilsvining af unge Laudrups person. Jeg var dengang total uenig med Politiken. Det er jeg ikke længere. Steder som Sidelinien og SSO har siden hen skabt basis for alt for mange nemme historier i pressen. Vi fans siger dit og dat, og vi er efterhånden eksemplariske i at gejle hinanden op til dit og dat, hvorefter en journalist selvbevidst er smuttet ud på træningsanlægget og har forelagt disse historier til spillere, trænere, eller ledere, som så skal stå skoleret og være tvunget til at kommentere. Fordi det ryger på næste dag eller samme aften i de landsdækkende medier. På ofte temmelig tynde grundlag. 

Holmstrøm, altså den rigtige Holmstrøms, ikke min personlige vagthunds, bemærkning i Ekstra Bladet for ca. en uge siden bliver på sin vis en slags eviggyldigt svar:
"Jeg gider altså ikke kommentere på alle de tågehorn, der udtaler sig uden at sætte sig ned bare to minutter og tænke tingene igennem"

Nej og hvorfor helvede skulle han det. Der er næsten ingen grænser for, hvad folk kan kalde ham på fx. Sidelinien, og han vil være en utrolig dårlig sportsdirektør hvis han hele tiden brugte sin tid på at kommentere "sidelinie-historier". Det er min oprigtige mening. At vi ligefrem er ved at svømme over i dårlig og billig sportsjournalistisk, bliver vi ikke uenige om, men på den anden side behøver vi heller ikke at fodre journalisterne som vi i den grad gør på fx. Sidelinien. Vi har også vores lille ansvarlighed at leve op til, og derfor er måske ikke nogen dum idé at begynde at revidere hele Sideliniens grundkoncept. Er det ikke blevet for nemt det hele? At bare lige surfe forbi og skrive et hastigt indlæg? 

Jo, det mener jeg! Jeg gider dårligt Sidelinien længere, og jeg nægter at se dette som alene et alderdomssymptom, selvom det meget vel kunne forholde sig sådan. En hulens masse er sket siden Sidelinien startede ud i vinteren 97/98, men jeg fornemmer heldigvis at der blandt de nye unge debatfætre og administratorer har indsneget sig samme holdning. At der bør ske noget! Og der bør revideres på det hele.

Jamen, så lad os alle revidere. Lad os lige vende et par ting eller to. Det skader aldrig. Lad os revidere på Simpson, lad os revidere på Sidelinien, lad os i det hele taget revidere på hvem vi er! Danmarks bedste fans og alt det der mediegejl, javel ja, det lyder sødt og velsignende, men det bør ikke blive nogen sovepude.

Nix! Min gode ven, Holmstrøm her på gulvet, sover heller ikke selvom han lader som om. Det er derfor jeg kan lide ham. Han holder sit eget vågne øje med det hele, løfter sit hoved og vipper lidt med ørerne, og er alligevel klar til at ryge i anklerne på alle herinde. Også på en bartender, hvis han bliver for meget tågehorn at høre på. For sådan er han bare. Han kan ikke fordrage tågehorn!

(Men derfor vil jeg nu alligevel nok smække halsbåndet på Holmstrøm og slæbe ham med hjem i aften, jeg er ikke helt sikker på at de andre bartendere falder for samme våde hundeøjne som jeg har gjort!) 

På jukeboxen kører:
Denne aften har været helt speciel. En ren svensk aften. To af os bartendere rejser i den kommende uge til London, men en af vores nære venner tager istedet til Västerås i Sverige. Derfor synes vi at dette skulle være hans aften, med absolut respekt og hengivelse (dette blændende mix fra hinsidan!):

Ugens nummer - "Du går aldrig ensam" af Staffan Hellstrand

Ugens CD - "Skjut dom som älskar" af Olle Ljungström (special publikation fra Smoelle Records!)

- Saxo

Sidste uges ræb: Hjemmebane på udebane?

Næste uges ræb: Kaffen, vort værn mod vinteren